Ιστορία

Η ιστορία μας

Ο Αθλητικός Σύλλογος Απόλλων Βωλάδος είναι αθλητικό σωματείο με έδρα την Βωλάδα της Καρπάθου στα Δωδεκάνησα της Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 1924 από μια ομάδα ανθρώπων που οραματίστηκαν μια πλούσια και πολύπλευρη αθλητική δραστηριότητα για το χωριό τους. Τα αρχικά χρώματα του συλλόγου ήταν το κίτρινο και το μαύρο. Για μία χρονιά οι ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν με γαλάζιες και άσπρες εμφανίσεις. Μετέπειτα τα επίσημα χρώματα της ομάδας άλλαξαν σε πράσινα και άσπρα όπου και καθιερώθηκαν μέχρι και σήμερα. Πηγές αναφέρουν ότι το 1927 έρχεται από την Αφρική στην τότε Ιταλοκρατούμενη Κάρπαθο, η πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου, αποτελούμενη από σωρό κουρελιών. Ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου που διεξάγεται στο νησί είναι μεταξύ του Απόλλων Βωλάδος και της νεοσύστατης τότε ομάδας του Άρη Όθους με διαιτητή, έναν Ιταλό αξιωματούχο.

Το ποδόσφαιρο αρχίζει να γίνεται δημοφιλές και στο νησί της Καρπάθου με αποτέλεσμα πολλοί νέοι της εποχής να ασχολούνται γενικότερα. Έκτοτε ο Απόλλων Βωλάδος αρχίζει να γράφει την δική του ιστορία και αποτελεί πλέον πόλο συσπείρωσης των χωριανών που αγκαλιάζουν την ομάδα και την δραστηριότητά της. Στο νησί δημιουργούνται και άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες από τα υπόλοιπα χωριά με αποτέλεσμα να καθιερωθεί γύρω στην δεκαετία του 1960 το Τοπικό Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Χωριών της Καρπάθου. Η ομάδα θα ζήσει ένδοξες στιγμές και χρυσές δεκαετίες με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις. Το να φορέσει κάποιος την φανέλα του Απόλλων Βωλάδος αποτελούσε πλέον τιμή για κάθε Βωλαδιώτη. Ο φίλαθλος κόσμος είχε ταυτιστεί με την ομάδα και μικροί μεγάλοι ήταν γύρω από τον σύλλογο. Η ομάδα αρχίζει να κατακτά διαδοχικούς τίτλους και τις δεκαετίες του 1950, 1970 και 1980 αποτελούσε το «φόβο και τον τρόμο» των αντιπάλων.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι στην περιοχή «Λίμνη» της Βωλάδος υπήρχε τουλάχιστον από το 1969 ένας μικρός χώρος που οι ντόπιοι το ονόμαζαν μικρό γηπεδάκι. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, το 1976 με πρωτεργάτες τους Γιάννη Μιχ. Κρητικό (πρόεδρο του συλλόγου εκείνη την περίοδο) και τον Συμβολαιογράφο Ηλία Λαδή, ξεκινούν αυθαίρετα εργασίες με σκοπό την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου μεγάλων διαστάσεων. Δεδομένου ότι η μπουλντόζα που δούλευε εκεί διενεργούσε παράνομα, καταπατώντας ιδιοκτησίες Βωλαδιωτών, το έργο άργησε να ολοκληρωθεί αφού στο μεσοδιάστημα έγιναν πολλές καταγγελίες. Την δεκαετία του 1980 οι εργασίες ολοκληρώνονται αφού τοποθετήθηκαν δοκάρια και συρμάτινη περίφραξη. Σε 2 σημεία του γηπέδου λειτουργούσαν καντίνες για να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό των φιλάθλων. Πρόεδρος εκείνη την εποχή είχε αναλάβει ο Ηλίας Πιπίνος. Έδρα της ομάδας καθιερώνεται το γήπεδο της Βωλάδος που παίρνει το όνομα «Φραγκίσκος Σακελλαρίδης», χτισμένο σε υψόμετρο 475 μέτρα και τωρινής χωρητικότητας 800 θέσεων. Το πρώτο παιχνίδι που γίνεται στο συγκεκριμένο γήπεδο είναι μεταξύ των ομάδων της Βωλάδος και της Αρκάσας το 1984. Το παιχνίδι βρίσκει τον Απόλλων νικητή με σκορ 1-0 χάρη στο τέρμα που σημείωσε ο Γιώργος Ηλ. Πελεχρίνης. Για την ιστορία εκείνη την χρονιά, το γήπεδο της Βωλάδος είχαν δηλώσει σαν έδρα τα χωριά Αρκάσα αλλά και το γειτονικό Όθος που μάλιστα είχε συμβάλει οικονομικά για κάποια μικρά έργα του γηπέδου. Το 2ο παιχνίδι είναι με αντίπαλο την ομάδα της Ολύμπου. Ο Απόλλων θα επικρατήσει και σε αυτό με σκορ 1-0 χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Νίκου Μιχ. Χρυσαφίνη.

 

Στο πέρασμα των χρόνων, ο σύλλογος εξελίχθηκε σε όλους τους τομείς. Στις 20 Μαρτίου το 1986, ο σύλλογος δημιουργεί αναγνωρισμένο καταστατικό και διοικητικό συμβούλιο. Έκτοτε οι πρόεδροι και τα μέλη άρχισαν να καλλιεργούν τους σκοπούς για τους οποίους εκλέγονταν με αρχαιρεσίες. Η αγάπη όλων των χωριανών και κυρίως των ομογενών  της Αμερικής καθιστούν οικονομικά ισχυρό τον σύλλογο. Το 1979 ιδρύεται ο Απόλλων Βωλάδος Αμερικής με σκοπό αφενός την οικονομική στήριξη του συλλόγου και αφετέρου την συσπείρωση των μελών του εξωτερικού. Το 2008 για τους ίδιους λόγους στην Αθήνα ιδρύεται ο Απόλλων Βωλάδος Αττικής ο οποίος μάλιστα καταφέρνει να συσπειρώσει όλη την ποδοσφαιρική Κάρπαθο. Ο σύλλογος, έχει υφάνει μια κληρονομιά εκατό χρόνων αθλητικής αριστείας, ενότητας και επίδρασης στον τόπο μας. Η πορεία μας χαρακτηρίζεται από ιστορικές στιγμές, ακλόνητη αντοχή και μια άρρηκτη σχέση με τους φιλάθλους μας. Ο Απόλλων έχει καταφέρει να αγκαλιάσει εκατοντάδες ανθρώπους τόσο στην Κάρπαθο και στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

** Η παραπάνω ιστορία αναφέρει γεγονότα τα οποία έχουμε αντλήσει από πηγές και μαρτυρίες μετά από σχετική έρευνα η οποία θα παραμείνει σε εξέλιξη προκειμένου να συλλέξουμε και άλλα κομμάτια αυτής. Για το λόγο αυτό συνεχώς θα ανανεώνουμε το συγκεκριμένο άρθρο όποτε διασταυρώνουμε νέες πληροφορίες.

Scroll to Top